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doi:10.22028/D291-43414 | Titel: | Short-term reduction of dietary gluten improves metabolic-dysfunction associated steatotic liver disease: A randomised, controlled proof-of-concept study |
| VerfasserIn: | Armandi, Angelo Bespaljko, Helena Mang, Alexander Huber, Yvonne Michel, Maurice Labenz, Christian Galle, Peter R. Neerukonda, Manjusha Bugianesi, Elisabetta Schuppan, Detlef Schattenberg, Jörn M. |
| Sprache: | Englisch |
| Titel: | Alimentary pharmacology & therapeutics |
| Bandnummer: | 59 |
| Heft: | 10 |
| Seiten: | 1212-1222 |
| Verlag/Plattform: | Wiley |
| Erscheinungsjahr: | 2024 |
| DDC-Sachgruppe: | 610 Medizin, Gesundheit |
| Dokumenttyp: | Journalartikel / Zeitschriftenartikel |
| Abstract: | The current management of metabolic dysfunction-associated steatotic liver disease (MASLD) relies on lifestyle intervention. Prior studies have shown that nutritional wheat amylase trypsin inhibitors (ATI) activate toll-like receptor 4 on intestinal myeloid cells to enhance intestinal and extra-intestinal inflammation, including the promotion of murine MASLD, insulin resistance and liver fibrosis. |
| DOI der Erstveröffentlichung: | 10.1111/apt.17941 |
| URL der Erstveröffentlichung: | https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/apt.17941 |
| Link zu diesem Datensatz: | urn:nbn:de:bsz:291--ds-434140 hdl:20.500.11880/38927 http://dx.doi.org/10.22028/D291-43414 |
| ISSN: | 1365-2036 0269-2813 |
| Datum des Eintrags: | 8-Nov-2024 |
| Fakultät: | M - Medizinische Fakultät |
| Fachrichtung: | M - Innere Medizin |
| Professur: | M - Keiner Professur zugeordnet |
| Sammlung: | SciDok - Der Wissenschaftsserver der Universität des Saarlandes |
Dateien zu diesem Datensatz:
| Datei | Beschreibung | Größe | Format | |
|---|---|---|---|---|
| Aliment Pharmacol Ther - 2024 - Armandi - Short‐term reduction of dietary gluten improves metabolic‐dysfunction associated.pdf | 1,42 MB | Adobe PDF | Öffnen/Anzeigen |
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